Ultrasone reiniger - leg uit wat dit apparaat is?
Waarvoor dienen en hoe werken ultrasoonreinigers?
Ultrasoonreinigers wekken soms veel nieuwsgierigheid op; mensen horen over deze manier van reinigen en vragen zich af hoe het mogelijk is dat zelfs zo'n reiniger in staat is om bijvoorbeeld sterk verroeste voorwerpen schoon te maken.
Het werkingsprincipe van een ultrasoonreiniger is vergelijkbaar met dat van een vaatwasser in de keuken. We hebben water op een bepaalde temperatuur en een reinigingsmiddel, wat in combinatie ervoor zorgt dat vuildeeltjes loskomen. Bij een ultrasoonreiniger, zoals de naam al aangeeft, is de reiniging echter gebaseerd op het gebruik van ultrasone geluidsgolven in plaats van waterstralen.
Ultrasone geluidsgolven worden gegenereerd door ultrasone transducers, die meestal aan de onderkant van of aan de tank zijn bevestigd. Deze transducers wekken, door middel van elektrische impulsen, de vloeistof in de tank op, waardoor deze met een hoge frequentie begint te trillen. Dit leidt tot het fenomeen van cavitatie, wat verantwoordelijk is voor het effectieve reinigen van verschillende voorwerpen.
Hieronder staan enkele video's die onze ultrasoonreinigers laten zien:
Wat is het cavitatieverschijnsel in ultrasoonreinigers?
Cavitatie is, eenvoudig gezegd, het fenomeen waarbij microscopisch kleine gasbelletjes in een vloeistof ontstaan en groeien onder invloed van een ultrasone golf met hoge intensiteit.
Deze belletjes vullen zich met waterdamp of gas. Vervolgens imploderen (storten in) ze tijdens opeenvolgende fasen van trilling en laten energie vrij, die ervoor zorgt dat vuil loskomt van de in de vloeistof ondergedompelde voorwerpen.
Op microschaal ontstaat er een druk die 500 bar kan bereiken en een temperatuur die zelfs 5000 °C kan bedragen.
Opbouw en verschillende parameters van een ultrasoonreiniger – wat betekenen ze?
Een ultrasoonreiniger is in feite een omhulde tank met ultrasone transducers en een ultrasone generator in de vorm van een elektronisch circuit dat een bepaalde frequentie naar de transducers stuurt, en deze vervolgens naar de vloeistof.
De belangrijkste parameters van een ultrasoonreiniger zijn:
- Ultrasone frequentie: van 20 kHz tot wel 120 kHz. Meestal gebruiken fabrikanten een frequentie van ongeveer 40 kHz, omdat deze het meest universeel is en 100% veilig voor voorwerpen. Een lagere frequentie kan in sommige gevallen schade aan het oppervlak veroorzaken, terwijl een frequentie boven de 100 kHz bedoeld is voor specifieke voorwerpen, zoals in laboratoria.
- Materiaal van de tank: vaak gemaakt van roestvrij staal vanwege de bestendigheid tegen corrosie.Inhoud van de reinigingstank: voor een kleine werkplaats, studio of thuisgebruik volstaat meestal een compacte reiniger tot 50 liter, maar voor industriële toepassingen kan een reiniger met een capaciteit van meer dan 1000 liter nodig zijn om grote voorwerpen te kunnen reinigen.
- Manier van tijd en temperatuurregeling: er zijn eenvoudige reinigers met draaiknoppen en geavanceerdere met LCD-schermen en knoppen. Tegenwoordig worden de modellen met scherm steeds populairder, omdat ze betrouwbaar zijn, gemakkelijker te gebruiken en preciezer.
- Totale ultrasone vermogen: dit hangt af van het aantal generatoren. Hoe groter de capaciteit, hoe groter het ultrasone vermogen, en hoe groter het vermogen, des te sneller en nauwkeuriger het reinigingsproces verloopt.
- Verwarmingsvermogen: bij kleine reinigers tot 50 liter hebben de verwarmingselementen meestal een lager vermogen. Vergelijk bijvoorbeeld een waterkoker met een vermogen van 2,2 kW, terwijl een 30-liter reiniger een verwarmingselement van 600 W heeft. Het element is daarom bedoeld om de temperatuur te handhaven en geleidelijk te verhogen. Ultrasone golven zelf spelen een grote rol bij het verhogen van de temperatuur van de vloeistof.
- Extra functies: zoals Degas, Sweep, Pulse.
Wat kunnen ultrasoonreinigers reinigen?
Het antwoord is simpel: bijna alles wat niet oplost in water.
Ze worden vaak gebruikt voor het reinigen van vervuiling in:
- Automotive industrie: allerlei mechanische onderdelen, motorblokken, inlaatkanalen, carburateurs, koppelingen, injectoren, filters, enz.
- Laboratoria/ziekenhuizen: laboratoriumglaswerk en meetinstrumenten, endoscopen, medische instrumenten.
- Voedingsindustrie: levensmiddelen.
- Industriële productie: schroeven, lagers, machinebussen, boren, platen, enz.
- Elektronica-industrie: geïntegreerde schakelingen, elektroden, enz.
- Juwelierssector: reiniging van sieraden.
- Kunststofproductiebedrijven: rubber, verschillende soorten kunststoffen.
- En nog veel meer toepassingen en verschillende voorwerpen.
De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, wat bijdraagt aan de groeiende populariteit van ultrasoonreinigers wereldwijd.
Welke ultrasoonreiniger is geschikt voor mij?
Begin met de vraag voor welke voorwerpen je de reiniger nodig hebt, kies vervolgens een geschikt reinigingsmiddel en bepaal de capaciteit van de reiniger dit zijn de drie basisstappen.
Onze ultrasoonreinigerspecialisten staan klaar om te helpen bij vragen en adviseren je bij het kiezen van de juiste reiniger voor jouw specifieke behoeften. In onze winkel hebben we verschillende series ultrasoonreinigers beschikbaar.
Hieronder vind je ons aanbod:
https://www.cncworld.nl/ultrasone-reinigers-c-1.htmlGa naar hoofdpagina Ga terug Artikelen