Buiskoeling in CO2 laserplotters
Koeling van de buis in CO2 laserplotters
Als je meer wilt weten over plotters in het algemeen, bekijk dan hier:
https://www.cncworld.nl/laserplotters-wat-ze-zijn-hoe-ze-werken-en-waarvoor-ze-worden-gebruikt-n-7.html
Hoe worden CO2 laserplotters gekoeld?
Een CO2 laserplotter is een machine die koeling van de buis vereist, waar de laserstraal wordt gegenereerd, omdat de buis anders binnen enkele seconden zou oververhitten en onbruikbaar zou worden. Bij het opwekken van gas komt er veel warmte vrij in de buis, die snel moet worden afgevoerd.
Daarom is er voor elke plotter ten minste een waterpomp of een chiller nodig.
Voor de koeling gebruiken we meestal gewoon water, gedestilleerd water of koelvloeistof.
Water heeft een hoge warmtecapaciteit en voert de warmte van de CO2 buis uitstekend af, maar het moet vaak worden vervangen - eens in de paar dagen, gedestilleerd water eens in de 2-3 weken.
Koelvloeistof voert warmte veel minder goed af, en de buis kan sneller oververhit raken. In dat geval is het een goed idee om een krachtigere pomp met een grotere doorstroming aan te schaffen. Het voordeel van koelvloeistof is dat deze slechts om de 2 maanden hoeft te worden vervangen en ook goed werkt bij zeer lage temperaturen. Als water bevriest, kan het de buis in de plotter doen barsten – wees hier alert op.
Welk apparaat kunnen we gebruiken om de temperatuur in de buis stabiel te houden?
De maximale temperatuur van de koelvloeistof in het reservoir moet 25-27 °C zijn; dan werkt de CO2 laserplotter het meest efficiënt, zonder problemen met het overbrengen van vermogen via het optische systeem, en de buis behoudt haar voorspelde levensduur.
Bij langdurig gebruik of zeer hoge buitentemperaturen is het echter moeilijk om deze temperatuur binnen dit bereik te houden.
Een gewone waterpomp werkt wel, maar vereist veel aandacht en voortdurende temperatuurcontrole van het reservoir.
Daarom kunnen we ook een geavanceerder apparaat aanschaffen voor het koelen van de buizen in laserplotters – namelijk een chiller.
Er zijn eenvoudige chillers met ventilatoren, zoals de CW3000, die de temperatuur op kamertemperatuur kunnen houden, maar hun koelvermogen is beperkt vanwege de geringe doorstroming en het ontbreken van een koelmiddel. Ze zijn geschikt voor minder krachtige plotters tot 60W en in een omgeving met een stabiele temperatuur.
Daarnaast zijn er geavanceerdere chillers, zoals de CW5200 voor grotere en krachtigere plotters, of voor grote industriële plotters van meer dan 150W zoals de CW6200.
Deze zijn uitgerust met een ingebouwde controller met een LCD paneel, waar je een specifieke koelvloeistoftemperatuur kunt instellen. Ze hebben een koelcompressor met koelmiddel, vergelijkbaar met airconditioning. Bovendien hebben ze verschillende beveiligingen en alarmmeldingen, die waarschuwen bij onjuiste werkparameters.
Welk koelapparaat moet ik kiezen voor mijn plotter?
Dit hangt voornamelijk af van de werktijd en het type plotter. Voor een kleine plotter, die met tussenpozen en maximaal een paar uur per dag wordt gebruikt, volstaat een eenvoudige waterpomp.
Als je je geen zorgen wilt maken over de temperatuur en werkt in een stabiele omgeving, zal de CW3000 prima werken.
Als je echter van plan bent je plotter de hele dag door te gebruiken, zelfs meerdere uren achter elkaar, dan is het de moeite waard om te kiezen voor de CW5200 of zelfs de CW6200. Deze garanderen een stabiele temperatuur en daarmee de consistentie van de laser, omdat overtollige warmte een negatieve invloed heeft op de efficiëntie van de buis.
Ga naar hoofdpagina Ga terug Artikelen